Szkoły podstawowe / licea | Little Chef

DLA SZKÓŁ 

ZAJĘCIA DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH / LICEÓW

Jakie warzywa i owoce zawdzięczamy odkrywcom Ameryki? Dlaczego soli używano kiedyś jako środka płatniczego? Co Polacy jedli w średniowieczu? Gdy się mówi „uciec gdzie pieprz rośnie” – to dokąd właściwie się ucieka? Czy pierogi pochodzą z Polski? Jak jaskiniowcy gotowali zupę? Czy łyżki i łokcie to dobra miara ilości żywności? Na te i inne pytania szukamy odpowiedzi w trakcie naszych zajęć pokazujących świat od kuchni.

Regularnie gościmy uczniów warszawskiej British School, z którymi gotujemy na przykład kuchnię Azteków, starożytnej Grecji, Indii. Na naszych „na miarę skrojonych” zajęciach uczymy m.in. o starożytnych cywilizacjach, odkryciach geograficznych i ważnych wydarzeniach historycznych w kontekście kulinarnym, a potem wspólnie zabieramy się do gotowania i degustowania potraw związanych z omawianą tematyką.

Pozwól swoim uczniom zafascynować się światem od kuchni!

Sprawdź w naszej ofercie przykładowe zajęcia.

Oferujemy zajęcia kulinarne dla wszystkich klas, dostosowane do programu nauczania. Nasza kuchnia jest bezpieczna i wyposażona tak, aby mali i więksi kucharze czuli się w niej komfortowo. Zajęcia możemy poprowadzić także w Państwa szkole.

W jednych zajęciach może uczestniczyć maksymalnie 25 dzieci, ale równie chętnie pracujemy z mniejszymi grupami.

Dla szkół | Little Chef

Dla klas I-III np.:

  • pory roku (sezonowość, wpływ przyrody na to, co jemy i czego potrzebujemy)
  • tabliczka mnożenia, miary, wagi i objętości (czytanie przepisów, odważanie, odmierzanie)
  • zwierzęta, warzywa i owoce na różnych kontynentach,
  • wiano św. Kingi (zajęcia o soli),
  • piramida żywieniowa.

Klasom IV-VI proponujemy warsztaty ściślej związane z omawianą tematyką historyczną czy geograficzną:

  • wojny greckie i greccy bogowie (wpływ konfliktów na rozprzestrzenianie się kuchni)
  • podboje i przysmaki Imperium Rzymskiego
  • kuchnia pierwszych Piastów (struktura ekologiczna Europy, dieta przed odkryciami geograficznymi),
  • odkrycia geograficzne (Krzysztof Kolumb, odkrycie Ameryki, nowe warzywa i przyprawy)
  • matematyka w kuchni (przeliczanie jednostek wagi i objętości, ułamki zwykłe i dziesiętne).

Szczególną wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety, dlatego dla wszystkich roczników prowadzimy dostosowane do wieku warsztaty na temat cukru w diecie dzieci.

Każde zajęcia oferujemy również w języku angielskim.

Zajęcia trwają 60 lub 90 minut, w trakcie których dzieci przygotowują wspólnie potrawy, które następnie jedzą.
Nasze studio zostało specjalnie zaprojektowane dla dzieci.
Cena 60–minutowej lekcji wynosi 800 zł za grupę do 15 dzieci i 50 zł za każdego kolejnego uczestnika.
Cena 90-minutowej lekcji wynosi 1200 zł za grupę do 15 dzieci i 60 zł za każdego kolejnego uczestnika.

Prowadzimy też warsztaty savoir vivre’u, wydłużające zajęcia o około 15 minut. Koszt warsztatu to 150 zł.

Dojazd do Państwa szkoły wiąże się z dodatkową opłatą 150 zł.

Nauczycielom oferujemy:

  • Nowatorskie podejście do realizacji podstawy programowej i celów edukacyjnych
  • Wsparcie procesu nauczania dzięki interdyscyplinarności zajęć
  • Gotowy pomysł na wycieczkę powiązaną tematycznie z aktualnie omawianymi zagadnieniami
  • Praktyczne nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych

Rodzicom gwarantujemy, że u nas dzieci:

  • Nauczą się współpracy
  • Polubią warzywa i poznają nowe smaki
  • Naprawdę użyją języka angielskiego
  • Zrozumieją, że warto zdrowo jeść
  • Zafascynują się historią
  • Wpadną na pomysł, by gotować w domu
  • Wykorzystają wiedzę do kreatywnych i praktycznych działań

KONTAKT: KAROLINA tel 733 68 00 68, karolina@littlechef.pl

Nasi partnerzy:

Wspiera nas także: