Szkoły podstawowe / licea | Little Chef

DLA SZKÓŁ 

ZAJĘCIA DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH / LICEÓW

Jakie warzywa i owoce zawdzięczamy odkrywcom Ameryki? Dlaczego soli używano kiedyś jako środka płatniczego? Co Polacy jedli w średniowieczu? Gdy się mówi „uciec gdzie pieprz rośnie” – to dokąd właściwie się ucieka? Czy pierogi pochodzą z Polski? Jak jaskiniowcy gotowali zupę? Czy łyżki i łokcie to dobra miara ilości żywności? Na te i inne pytania szukamy odpowiedzi w trakcie naszych zajęć pokazujących świat od kuchni.

Regularnie gościmy uczniów warszawskiej British School, z którymi gotujemy na przykład kuchnię Azteków, starożytnej Grecji, Indii. Na naszych „na miarę skrojonych” zajęciach uczymy m.in. o starożytnych cywilizacjach, odkryciach geograficznych i ważnych wydarzeniach historycznych w kontekście kulinarnym, a potem wspólnie zabieramy się do gotowania i degustowania potraw związanych z omawianą tematyką.

Pozwól swoim uczniom zafascynować się światem od kuchni!

Oferujemy zajęcia kulinarne dla wszystkich klas, dostosowane do programu nauczania. Nasza kuchnia jest bezpieczna i wyposażona tak, aby mali i więksi kucharze czuli się w niej komfortowo. Zajęcia możemy poprowadzić także w Państwa szkole.

W jednych zajęciach może uczestniczyć maksymalnie 25 dzieci, ale równie chętnie pracujemy z mniejszymi grupami.

Dla szkół | Little Chef

Dla klas I-III np.:

  • pory roku (sezonowość, wpływ przyrody na to, co jemy i czego potrzebujemy)
  • tabliczka mnożenia, miary, wagi i objętości (czytanie przepisów, odważanie, odmierzanie)
  • zwierzęta, warzywa i owoce na różnych kontynentach,
  • wiano św. Kingi (zajęcia o soli),
  • piramida żywieniowa.

Klasom IV-VI proponujemy warsztaty ściślej związane z omawianą tematyką historyczną czy geograficzną:

  • wojny greckie i greccy bogowie (wpływ konfliktów na rozprzestrzenianie się kuchni)
  • podboje i przysmaki Imperium Rzymskiego
  • kuchnia pierwszych Piastów (struktura ekologiczna Europy, dieta przed odkryciami geograficznymi),
  • odkrycia geograficzne (Krzysztof Kolumb, odkrycie Ameryki, nowe warzywa i przyprawy)
  • matematyka w kuchni (przeliczanie jednostek wagi i objętości, ułamki zwykłe i dziesiętne).

Szczególną wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety, dlatego dla wszystkich roczników prowadzimy dostosowane do wieku warsztaty na temat cukru w diecie dzieci.

Każde zajęcia oferujemy również w języku angielskim.

Zajęcia trwają 90 minut, w trakcie których dzieci przygotowują wspólnie potrawy, które następnie jedzą.
Nasze studio zostało specjalnie zaprojektowane dla dzieci.
Cena  lekcji wynosi 80 zł. za ucznia, minimalna płatność 800 zł.

Prowadzimy też warsztaty savoir vivre’u, wydłużające zajęcia o około 15 minut. Koszt warsztatu to 150 zł.

Dojazd do Państwa szkoły wiąże się z dodatkową opłatą od 150 zł.

Nauczycielom oferujemy:

  • Nowatorskie podejście do realizacji podstawy programowej i celów edukacyjnych
  • Wsparcie procesu nauczania dzięki interdyscyplinarności zajęć
  • Gotowy pomysł na wycieczkę powiązaną tematycznie z aktualnie omawianymi zagadnieniami
  • Praktyczne nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych

Rodzicom gwarantujemy, że u nas dzieci:

  • Nauczą się współpracy
  • Polubią warzywa i poznają nowe smaki
  • Naprawdę użyją języka angielskiego
  • Zrozumieją, że warto zdrowo jeść
  • Zafascynują się historią
  • Wpadną na pomysł, by gotować w domu
  • Wykorzystają wiedzę do kreatywnych i praktycznych działań

KONTAKT: KAROLINA tel 733 68 00 68, karolina@littlechef.pl

Nasi partnerzy:

Wspiera nas także: