Szkoły/
Przedszkola

Zajęcia ulinarne dla dzieci w szkołach i przedszkolach

Zajęcia kulinarno-historyczne

Jakie warzywa i owoce zawdzięczamy odkrywcom Ameryki? Dlaczego soli używano kiedyś jako środka płatniczego? Co Polacy jedli w średniowieczu? Na te i inne pytania odpowiemy podczas naszych zajęć kulinarno-historycznych. Gdy się mówi „uciec gdzie pieprz rośnie” – to dokąd właściwie się ucieka? Czy pierogi pochodzą z Polski? Jak jaskiniowcy gotowali zupę?

W naszej kuchni regularnie gościmy uczniów warszawskiej British School, z którymi gotujemy na przykład kuchnię Azteków, starożytnej Grecji, Indii. Na naszych „na miarę skrojonych zajęciach” uczymy m.in. o starożytnych cywilizacjach, odkryciach geograficznych i ważnych wydarzeniach historycznych w kontekście kulinarnym, a potem wspólnie zabieramy się do gotowania i degustowania potraw związanych z omawianą tematyką.

 

 

 

Nasi Partnerzy:      
Wspiera nas również: