Szkoły podstawowe / licea | Little Chef

DLA SZKÓŁ 

ZAJĘCIA DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH / LICEÓW

Jakie warzywa i owoce zawdzięczamy odkrywcom Ameryki? Dlaczego soli używano kiedyś jako środka płatniczego? Co Polacy jedli w średniowieczu? Gdy się mówi „uciec gdzie pieprz rośnie” – to dokąd właściwie się ucieka? Czy pierogi pochodzą z Polski? Jak jaskiniowcy gotowali zupę? Czy łyżki i łokcie to dobra miara ilości żywności? Na te i inne pytania szukamy odpowiedzi w trakcie naszych zajęć pokazujących świat od kuchni.

W przystępny sposób, dostosowany do wieku dzieci, rozmawiamy o matematyce, historii czy geografii. Poruszamy tematy ważne w dzisiejszych czasach – niemarnowanie jedzenia, za dużo cukru w diecie, dbanie o środowisko. Rozmawiamy o różnych świętach i tradycjach.

Regularnie gościmy uczniów warszawskiej British School, z którymi gotujemy na przykład kuchnię Azteków, starożytnej Grecji, Indii. Na naszych „na miarę skrojonych” zajęciach uczymy m.in. o starożytnych cywilizacjach, odkryciach geograficznych i ważnych wydarzeniach historycznych w kontekście kulinarnym, a potem wspólnie zabieramy się do gotowania i degustowania potraw związanych z omawianą tematyką.

Pozwól swoim uczniom zafascynować się światem od kuchni!

Oferujemy zajęcia kulinarne dla wszystkich klas, dostosowane do programu nauczania. Nasza kuchnia jest bezpieczna i wyposażona tak, aby mali i więksi kucharze czuli się w niej komfortowo. Zajęcia możemy poprowadzić także w Państwa szkole.

W jednych zajęciach może uczestniczyć maksymalnie 25 dzieci, ale jeśli w klasie jest więcej uczniów to prosimy o kontakt i postaramy się przyjąć całą klasę. Oczywiście równie chętnie pracujemy z mniejszymi grupami.

Dla szkół | Little Chef

TEMATY ZAJĘĆ:  

   1.    Matematyczne

         • Matematyka w kuchni.

         2.    Historyczno-geograficzne

         • Odkrycie Ameryki, • Wyprawy po przyprawy, • Kuchnia Pierwszych Piastów, • Wymiana towarowa z Nowym Światem,
         • Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, •Starożytna Grecja, • Wpływ konfliktów zbrojnych na rozprzestrzenianie się kuchni,
         • Piraci i ich kuchnia , • Zboża świata, • Sposoby na przechowywanie żywności

         3.    Społeczne

         • Niemarnowanie jedzenia, • Ach, ten cukier, • Jedzenie wszystkimi zmysłami, • Sezonowość, • Piramida zdrowego żywienia,
         • Śniadanie jako początek dnia, • Kuchnie mniejszości narodowych żyjących w Polsce

         4.    Świąteczne

        • Boże Narodzenie,  • Wielkanoc, • Halloween, • Dzień Św. Łucji, • Walentynki, • Andrzejki,
        • Meksykański Dzień Zmarłych – Dia de los muertos, • Karnawał na świecie      

Każde zajęcia oferujemy również w języku angielskim (dopłata 100 zł).

Zajęcia trwają 90 minut, w trakcie których dzieci przygotowują wspólnie potrawy (zazwyczaj danie główne i deser), które następnie jedzą.
Nasze studio zostało specjalnie zaprojektowane dla dzieci.
Cena  lekcji wynosi 90 zł. za ucznia, minimalna płatność 900 zł.

Prowadzimy też warsztaty savoir vivre’u, wydłużające zajęcia o około 15-20 minut. Koszt warsztatu to 150 zł za grupę.

Dojazd do Państwa szkoły wiąże się z dodatkową opłatą od 250 zł. Zachęcamy do zorganizowania warsztatów u nas. Dzięki pracy w naszej kuchni dzieci będą miały więcej komfortu oraz możemy wybierać z pełnej oferty zajęć 🙂

KONTAKT: Julia tel. 531 78 00 78, littlechef@littlechef.plTematy zajęć:

       

Nasi partnerzy: