ZAJĘCIA DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH / LICEÓW
Jakie warzywa i owoce zawdzięczamy odkrywcom Ameryki? Dlaczego soli używano kiedyś jako środka płatniczego? Co Polacy jedli w średniowieczu? Gdy się mówi „uciec gdzie pieprz rośnie” – to dokąd właściwie się ucieka? Czy pierogi pochodzą z Polski? Jak jaskiniowcy gotowali zupę? Czy łyżki i łokcie to dobra miara ilości żywności? Na te i inne pytania szukamy odpowiedzi w trakcie naszych zajęć pokazujących świat od kuchni.
W przystępny sposób, dostosowany do wieku dzieci, rozmawiamy o matematyce, historii czy geografii. Poruszamy tematy ważne w dzisiejszych czasach – niemarnowanie jedzenia, za dużo cukru w diecie, dbanie o środowisko. Rozmawiamy o różnych świętach i tradycjach.
Regularnie gościmy uczniów warszawskiej British School, z którymi gotujemy na przykład kuchnię Azteków, starożytnej Grecji, Indii. Na naszych „na miarę skrojonych” zajęciach uczymy m.in. o starożytnych cywilizacjach, odkryciach geograficznych i ważnych wydarzeniach historycznych w kontekście kulinarnym, a potem wspólnie zabieramy się do gotowania i degustowania potraw związanych z omawianą tematyką.
Pozwól swoim uczniom zafascynować się światem od kuchni!
Oferujemy zajęcia kulinarne dla wszystkich klas, dostosowane do programu nauczania. Nasza kuchnia jest bezpieczna i wyposażona tak, aby mali i więksi kucharze czuli się w niej komfortowo. Zajęcia możemy poprowadzić także w Państwa szkole.
W jednych zajęciach może uczestniczyć maksymalnie 25 dzieci, ale jeśli w klasie jest więcej uczniów to prosimy o kontakt i postaramy się przyjąć całą klasę. Oczywiście równie chętnie pracujemy z mniejszymi grupami.

TEMATY ZAJĘĆ:
1. Matematyczne
• Matematyka w kuchni.
2. Historyczno-geograficzne
• Odkrycie Ameryki, • Wyprawy po przyprawy, • Kuchnia Pierwszych Piastów, • Wymiana towarowa z Nowym Światem,
• Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, •Starożytna Grecja, • Wpływ konfliktów zbrojnych na rozprzestrzenianie się kuchni,
• Piraci i ich kuchnia , • Zboża świata, • Sposoby na przechowywanie żywności
3. Społeczne
• Niemarnowanie jedzenia, • Ach, ten cukier, • Jedzenie wszystkimi zmysłami, • Sezonowość, • Piramida zdrowego żywienia,
• Śniadanie jako początek dnia, • Kuchnie mniejszości narodowych żyjących w Polsce
4. Świąteczne
• Boże Narodzenie, • Wielkanoc, • Halloween, • Dzień Św. Łucji, • Walentynki, • Andrzejki,
• Meksykański Dzień Zmarłych – Dia de los muertos, • Karnawał na świecie
Każde zajęcia oferujemy również w języku angielskim (za dopłatą).
Zajęcia trwają 90 minut, w trakcie których dzieci przygotowują wspólnie potrawy (zazwyczaj danie główne i deser), które następnie jedzą.
Nasze studio zostało specjalnie zaprojektowane dla dzieci.
Prowadzimy też warsztaty savoir vivre’u, wydłużające zajęcia o około 15-20 minut.
Dojazd do Państwa szkoły wiąże się z dodatkową opłatą (ustalaną indywidualnie). Zachęcamy do zorganizowania warsztatów u nas. Dzięki pracy w naszej kuchni dzieci będą miały więcej komfortu oraz możemy wybierać z pełnej oferty zajęć 🙂
KONTAKT: Julia tel. 531 78 00 78, littlechef@littlechef.pl